De Molen

 

De geschiedenis van de molen

In 1861 werd door Jan Antonie van Housselt een molen gebouwd. Nadat deze op 3 december 1868 door verdrinking overleed, werd de molen een tijd verhuurd aan mensen buiten de familie. Op 4 juli 1877 werd de korenmolen in Radewijk, ofwel Roke in het dialect, verwoest door brand. Direct volgde herbouw, met het achtkant van een afgebroken oliemolen uit het Drentse Oosterhesselen. De ietwat beroete achterkant wijst op een verleden als oliemolen. In oliemolens werd het lijnzaad namelijk verwarmd op een zogenaamde vuister, hetgeen uiteraard enige roetvorming tot gevolg heeft. Inwendig zijn in de onderste bintlaag sporen te zien van een vroegere wentelas. Dit is mede een bewijs dat dit vroeger een grondzeiler-oliemolen is geweest, zoals in de streek van herkomst nog een gestaan heeft. Het achtkant is vrij licht gebouwd en dat past ook bij een oliemolen gezien deze nu eenmaal geen krachtpatser hoeft te zijn.

In 1907  werd de molen aangekocht door Jan Antonie ter Voorde, kleinzoon (van moederskant) van de eerste molenaar. Nadat hij in 1934 als gevolg van een ongeval het molenaarsvak niet meer goed kon uitvoeren, kwam zijn zoon Jan Gerhard op 17-jarige leeftijd op de molen; hij zou dat tot 2007 blijven doen. Nadat in 1937 één van de roeden was gebroken, liet Ter Voorde een ander exemplaar steken. Zo bleef de molen in bedrijf. De in 1987 vernieuwde buitenroede is sindsdien voorzien van fokwieken met remkleppen en sinds 1991 is er een elektrisch aangedreven kruier met rondgaande ketting. Jan Gerard ter Voorde overleed in oktober 2009 op 92-jarige leeftijd. In 1986 nam zijn schoonzoon en dochter Johan en Jo Nijeboer-ter Voorde het bedrijf over. 

Jo heeft veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van verschillende soorten heerlijke brood- en andere bakmixen. Daar heeft menigeen al van geproefd. Ook de pannenkoekmix van de molen staat bekend in de regio vanwege zijn heerlijke smaak. 
Nog altijd worden vele bakmixen bereid volgens deze recepten. 
In oktober 2015 begon een flinke restauratie: beide roeden zijn gestreken en ook diverse andere onderdelen van de kap zijn naar beneden gehaald om daar te worden onderzocht. Op 28 februari 2016 werd de geheel herstelde kap, compleet met de al gestoken en opgehekte buitenroede, weer geplaatst.  Op 31 maart volgde de binnenroede en niet lang daarna was de molen weer maalvaardig.
Deze beltmolen heeft hoge veldmuren en een vlucht van slechts 20 meter. De belt is drie meter hoog maar grotendeels vervangen door pakhuizen en bedrijfsruimten waar nu de huidige bakkerij en winkel in gevestigd is. In deze dus tamelijk kleine molen is gepuzzeld met de ruimte om alle werktuigen een plaats te kunnen geven. De maalzolder bevindt zich even beneden berghoogte, de steenzolder daar weer boven. Deze zolders zijn met elkaar verbonden via twee trappen die bij de toegangsdeur van de molenbelt uitkomen. De beltdeuren op het westen zijn dichtgemetseld en de veldmuren daar zwart geteerd om doorslaan te voorkomen. Eén koppel blauwe stenen kan zowel op wind- als motorkracht worden aangedreven; de kunststeen wordt gebruikt om rogge te breken.

Per 2021 is de molen ondergebracht in de Stichting Korenmolen Windlust, welke zorg draagt voor onderhoud en behoud van deze prachtige molen.  Korenmolen Windlust is ook nu nog steeds maalvaardig en er wordt dan ook regelmatig gemalen ten behoeve van bakkerij de Rokermolen met behulp van vrijwillige molenaars. Heeft u zelf interesse om één van de vrijwilligers te worden voor behoud van de molen, neem dan contact op via secretaris@korenmolen-windlust.nl of kijk op de website: www.korenmolen-windlust.nl 

Rondleiding in de molen

Voor georganiseerde rondleidingen in de molen voor groepen of schoolklassen; neem contact op met de stichting via onderstaand contactformulier.